Friday 30 July 2010

Tasarımcı ve Ötesi: Hussein Chalayan



İstanbul Modern yazın en iyi sanat etkinliklerinden Hussein Chalayan: 1994-2010 sergisini biz sanatseverlerle buluşturuyor. 

Daha önce London Design Museum ve Museum of Contemporary Art Tokyo’da izleyicilerle buluşmuş bu gezici sergi sanatçının kendi markasını kurduğu 1994 senesinden itibaren, günümüze kadar ortaya çıkardığı koleksiyonları, enstalasyonları ve kısa filmleri bir araya getiren çok kapsamlı bir sergi. Sanatçının Cental Saint Martins’de mezuniyet projesi olarak sunduğu Temporary Interference koleksiyonundan, 2005 yılında 51. Venedik Bienali’nde Türkiye’yi temsil ettiği, Tilda Swinton’lı meşhur kısa filmi ‘’Absent Presence’’ a kadar bir çok önemli çalışması yer alıyor. 

''Absent Presence'' (2005)
 Karışık teknik 12' 53''


Hussein Chalayan’ı moda tasarımcısı olarak bilenler bu sergiyle beraber ona çok daha farklı bir gözle bakacaklar. Sergide sanatçının kıyafetlerle olan ilişkisinin giyilebilirlik üzerine kurulmadığını görecekler. Hussein Chalayan söz konusu olduğunda giysilerin günlük kullanımı ve pratikliği tam olarak amaç değildir. Sanatçı çalışmalarında giysileri ve dolayısıyla modayı, fikirlerini izleyici ile paylaşma yolunda bir araç olarak kullanır. Chalayan’ın sergideki süngerden yapılmış elbiselerini, ipek dokunup toprağa gömülerek oluşturulan koleksiyonunu, mimari etkileşimli metamorfoz geçiren elbiselerini gördüğünüzde sanatçının moda ve sanat arasında kurduğu ilişkiyi tam olarak algılayabiliyorsunuz. Özellikle 2007 SS sezonu için hazırladığı koleksiyonu oldukça etkileyici, ki küratör Donna Loveday serginin kapanışını bu videoyla gerçekleştirerek çok doğru bir seçim yapmış. Kendi kendine kapanan fermuarları, katlanan kumaşları, şekil değiştiren elbiseleri görünce tüyleriniz diken diken olmuş bir halde sergiden ayrılıyorsunuz. Görselliğiyle, düşündürdükleriyle hayalgücünüzü tetikleyen bu sergiye zaman ayırmış olduğunuz için mutluluk duyuyorsunuz.


Readings (İlkbahar / Yaz 2008)
Karışık teknik
Elbise, ceket: Swarovski, Londra
Elbise, lazer şapka: Han Nefkens

No comments:

Post a Comment